Azimet Karaman

Azimet Karaman

Konuğum heykel tıraş Azimet Karaman 1963 Erzincan- Kemah doğumlu. 1984’ de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik- Cam Ana Sanat Dalı’na ikincilikle girdi ve 1988’ de bitirdi. 1988- 1989 Paşabahçe Cam Fabrikası’nda cam üzerine negatif rölyef çalışması yaptı. 1995 Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde öğretmenlik sertifikası formasyon eğitimi aldı. 

Heykeltıraş Azimet Karaman kendisini resme yönlendiren kişinin maalesef resim öğretmeni değil de sanat tarihi öğretmeni olduğunu söylüyor. Onu sanata yönlendiren Belkıs öğretmeni bende saygıyla anıyorum. Keşke resim öğretmeni de farkına varıp bugün bu onuru yaşayabilseydi. Karaman’ın eserlerinde, modern dünyanın gelişimine paralel tepki olarak insanın varoluş sorunlarını sorgulayan evrensel bir anlatım tarzı var. Anadolu insanının idollerinden günümüze uzanan yaşamın döngüleri ve serüvenidir aslında konuları.

Sanatçı, Mimar Sinan Üniversitesi’nde ‘’Seramik Bölümü’’ nü seçer. Aslında endüstriyel seramik eğitimi almasına karşın, sanatsal seramik alanında üretim yapmak sanatçıyı daha çok heyecanlandırır. Günümüz seramik sanatının geldiği yere bakınca doğru bir karar verdiğini düşünen Karaman, eserlerinde seramiğe yer verse de ağaç çoğunlukla ana malzemedir. Çünkü ağaçta kendi sanatçı ruhunda taşıdığı sıcaklığı bulur. Kendini sanata ve öğrencilerine adayan Karaman; ‘’ Ahşap yontabilmek için öncelikle insanın kendisini yontması, kendisini anlayıp anlamlandırması gerekir. Ve daha sonra malzemeyi anlaması gerekir.’’ diyor. Tasarladığı eserlerini üretirken estetiği ön planda tutar, içeriklerin ifade etmek istediği kavramı ya da kavramları doğrudan algılanmasına önem verir. Zaman zaman teknikleri zorlayarak yeni anlatım dilleri oluşturmaya çalışırken yeni serüvenlere doğru da yol alır. Eserlerinin özünde geleneklerden yola çıkan; ancak aynı zamanda evrensel bir dile ulaşan anlatım dili ile daima ufka bakan bir sanatçıdır. Kullandığı malzeme ile yoğrulan, araştıran Azimet Karaman gibi sürekli üreten; öğrencilerinden ve çevresinden gerek sanat ve gerekse yaşamın her alanında paylaşımlarını, desteklerini esirgemeyen bir sanatçının GÜ Resim Heykel Müdürlüğü’nde bulunmasının bir şans olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerini kendi eserlerini inceleyip araştırmaya yönlendirir. 

Türk Dışişleri Bakanlığı ve Kanada Dış İşleri Bakanlığının aldıkları ortaklaşa kararla Kanada Federe Cumhuriyeti’nin Başkenti Ottawa’ da 27 Ağustos 1982’ de bir terör saldırısında hayatını kaybeden Askeri Ataşe Albay Atilla Altıkat’ın anısını yaşatmak için bir tasarım istendi. Azimet Karaman’ın tasarımını yaptığı ve bir grup arkadaşı tarafından projelendirilen eser uygun bulundu. Bu anıt görevinin başındayken şehit edilen tüm diplomatlara ve kamu görevlilerine ithaf edildi ve ataşenin şehit edildiği kavşağa 22 Eylül 2012’de yerleştirildiği törende küresel bir tehlike olarak teröre dikkat çekildi. Anıt, çelik konstrüksiyon üzerine okume ağacından yapıldı. Okume ağacı sert kış koşullarına ve güneş ışınlarına dayanabilecek en uygun özelliklere sahip. Ancak yine de yapılan uygulama ile 315 dereceye kadar ısıtılarak zor koşullara uygun duruma getirildi. Tasarımı bir milli görev olduğu düşünülerek maliyet alınmadan bir gönüllülük esasına göre yapılan bu anıt dolayısıyla heykeltıraş Azimet Karaman, Cumhurbaşkanı tarafından onurlandırıldı. ‘’Şehit Diplomatlar Anıtı’’, evrensel diliyle tüm dünyadaki şehit diplomatları simgeliyor. Bir diğer özelliği ise Türkiye’nin yurt dışına yaptığı ilk anıt olma özelliğini taşıması.

Yurt içinde yetmiş beşe yakın karma ve grup sergilerine, yurt dışında ise Fransa, Almanya ve Belçika’da Anadolu Sanatçıları Derneği tarafından düzenlenen grup sergilerine katıldı. Sanatçının yurt içinde çeşitli şehirlerde kolektif çalıştığı dört adet açık alan heykel uygulaması bulunuyor. Sanatçının; Anadolu Üniversitesi 50. Yıl Anıt Proje Yarışması Başarı Ödülü 2007, 68. Devlet Resim ve Heykel Yarışması Heykel Dalı’nda Başarı Ödülü2008, Şehit Diplomatlar Anıtı Projesi Uygulama (Ottawa- Kanada) 2012, 2. Uluslararası İzmir Sanat Bienali Heykel Dalı’nda Başarı Ödülü, 2013 Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kampüsleri Ulusal Proje Yarışması, İzmir Eğitim Kampüsü Mansiyon Ödülü 2013 bulunmaktadır. 

Gazi Üniversitesi Resim- Heykel Müzesi Müdürlüğü’nün yanı sıra Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı’nda öğretim elemanı olarak görev yapan sanatçının katıldığı sergi ve çalıştayların son bir kaçı ise şöyle: Krişna Sanat Galerisi Kişisel Sergi, Uluslararası Likya-Kaş Sanat Festivali, Çorum Valiliği Hitit Uygarlığının Yeniden Yorumlanması Sanat Çalıştayı, Uşak Valiliği 3. Cumhuriyetin Aydınlığında Sanat Festivali, Uluslararası KNİDOS Akademisi, Knidos’un Sır’ ı Sanat Festivali.

Azimet Karaman’a başarılarının devamı dileğiyle paylaşımlarından dolayı teşekkürler ediyorum. Sanatsız kalmayın.
                                                                       
Nuray Özener Değirmencioğlu 
KAYNAK: Ankara Kültür Sanat Etkinlikleri, Şubat 2014, yıl 22, sayı 220, sayfa 26-27.

Paylaş:

 

© 2018 - Tüm Hakları Saklıdır. Trend Bilişim / Onur Sanat